collapse

* Web kamera

* Vrijeme

Autor Tema: GDJE JE NESTALO 217 BEOGRADSKIH DžAMIJA  (Posjeta: 3261 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Fini

 • Stalni član
 • ***
 • Postova: 118
GDJE JE NESTALO 217 BEOGRADSKIH DžAMIJA
« : Listopad 22, 2014, 20:10:05 poslijepodne »
GDJE JE NESTALO 217 BEOGRADSKIH DžAMIJA

Povodom 200 godina od Prvog srpskog ustanka, povodom genocida nad 100.000 muslimana šeher Biograda, šeher Užica, šeher Valjeva, šeher Niša, šeher Karan(o)vca (danas Kraljevo) i šeher Sjenice od strane Karađorđa Petrovića i njegovih hajduka – srušenih 500 džamija u Smederevskom sandžaku (Beogradskom pašaluku ili današnja centralna Srbija)

Prema velikom osmanlijskom putopiscu Evliji Čelebiji, koji je boravio u Beogradu 1660. godine, Beograd je tada imao oko 98.000 stanovnika, od kojih 21.000 nisu bili Muslimani. Tada je u Beogradu pored javnih objekata bilo 7 javnih kupatila – hamama, oko 7000 kućnih banjica – hamama, 6 karavan saraja, 21 trgovački han i 217 mesdžida i džamija, ostala samo jedna, a sve su druge srušene. Onda se to barbarstvo prelilo i nama preko Drine.

To nas vrijeme podsjeća na današnje prilike u Bosni i Hercegovini, gdje je pod kontrolom Karadžićeve vojske i vojske HVO-a porušeno oko 614 džamija, 175 mesdzida i69 mekteba, među kojima oko 30-tak značajnijih objekata izgrađenih u XV i XVI stoljeću, koji su bili pod zaštitom države i UNESCO-a kao vrhunski spomenici kulture.

Slučaj Sarajeva je najstrašniji i najžalosniji. U doba mira, a ne u ratovima, srušeno je 36 džamija i mesdžida u Sarajevu u doba vlasti Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, NDH-a i Komunističke Jugoslavije. Za to vrijeme nije srušena niti jedna katolička crkva, niti jedna pravoslavna crkva, niti jedna sinagoga. Samo tih 36 džamija, što je oko 40% svih preostalih 86 džamija, koliko ih je bilo u Sarajevu pred agresiju. Ovoj akciji prethodila je otimačina vakufske imovine, zgrada koje su trebale izdržavati džamije, kao i vakufske zemlje. Rušenje džamija bio je završni udarac. Izgovori su bili raznovrsni: izgradnja puteva, izgradnja stambenih objekata, pravljenje parkova ili jednostavno razlozi nisu ni navođeni. Barbari su rušili, a Bošnjaci šutjeli. Nije lahko ni zamisliti, ako niste živjeli u ta mutna vremena, kakav je teror i strah vladao da se nikad niko ne oglasi ni najmanjim protestom.
 
 http://sandzakpress.net/ekskluzivno-fototografije-srusenih-beogradskih-dzamija

https://www.scribd.com/doc/166724961/Izgon-Muslimana-Iz-Srbije

http://mlicanin.weebly.com/muslimani-u-srbiji-u-xix-veku.htmlFini

 • Stalni član
 • ***
 • Postova: 118
Odg: GDJE JE NESTALO 217 BEOGRADSKIH DžAMIJA
« Odgovori #1 : Listopad 23, 2014, 04:40:23 prijepodne »
 https://www.facebook.com/photo.php?fbid=296054710551287&set=a.296054667217958.1073741846.100004402810824&type=1&theater

 O TI KOJI PROLAZIŠ PORED MEZARJA, ZASTANI I ZAPITAJ SE....

Kad god prolazim pored mezarluka, osjećaj straha prožima moje kosti. Žurno ga nastojim zaobići, posebno u noćnim satima, ali kao da vrijeme upravo kad je Lejla tu, zaustavi svoj normalni tok i krade me iz realnosti. Sekunda se pretvara u sat, sat u dan, a sve zajedno u vječnost.

Nije to ona konfuzna trauma iz djetinjstva kad smrt i grob doživljavamo kao vrhunac svih fobija gorih i od fiktivne heroine "babaroge" kojom me brat plašio godinama.
Dugo nisam ni znala čemu tako nelagodan osjećaj.
Međutim sada, kao odrasla osoba, a pritom i vjernica, znam da je taj uski zemljani pokrivač nešto što su nas bezobrazno slagali da je "vječni počinak".

Za nekoga je strašno prebivalište, isto kao što je drugima blagodat.
Prolazeći uz ogradu bilo kojeg mezarja u Sarajevu, ne može, a da mi ne naumpade kako u trenutku dok ja koračam pored njega, postoje krici i vapaji njegovih stanovnika, koje je Allah iz svoje milosti spriječio ljudima da ih slušaju, iako životinje i dzini nisu toga pošteđeni.

Ne mogu da ne pomislim kako bi hiljade, milioni njih voljeli izaći radi samo jednog uzdaha pokajanja Allahu na dunjaluku, mjestu gdje je to jedino moguće učiniti.
Samo jedne sedžde.
Jednog osmjeha bratu muslimanu.
Jedne marke utrošene iskreno na Božjem putu.
Jedne prilike za riječima la ilahe illallah.
Jedne odluke o prekidu činjenja grijeha.
I ako na ovom svijetu ima kakva utjeha, onda je to činjenica da uz sve čupave, hrapave, bolne, teške i nepremostive trenutke, dunjaluk je mjesto privređivanja za uspjeh na ahiretu, a tamo je istinska sreća.

Zbog toga volim ovaj svijet.
Nije li sreća da znaš kako se Allah Uzvišeni, raduje našem pokajanju više nego li nomad u pustinji kada izgubi jahalicu, pa mu se nakon što izgubi svaku nadu vrati.
On bez jahalice ne može, a Allahu ne treba naše pokajanje, ali se opet njemu raduje.
Na dunjaluku postoji Džennet u koji se mora ući da bi se ušlo u Džennet na ahiretu.
Pa, molim Vladara dana Sudnjeg, da živimo takvim životom koji će nam kao vjernicima osigurati hadisom spomenuti bezbrižni san u kaburu, a spasiti nas strašnog kaburskog stiska opisanog u ajetu "i noga se uz nogu savije."

Hej ti koji ovo čitaš, raduj se, jer nam duša još uvijek nije doprla do grkljanja, niti je sunce zašlo sa zapada.
Nije ni zemlja sa lopate pala na naše ćefine, niti nam je skupina muslimana klanjala namaz koji nema sedžde ni ruku'a.
I zbog toga smo veliki sretnici.
Uzvišeni Allah kaže: "Reci: 'Smrt od koje bježite zaista će vas stići. Zatim ćete Onome koji poznaje i nevidljivi i vidljivi svijet vraćeni biti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti. (Kur'an, Džum'a 8)

http://dzemat-braunau.at/?p=597

(Lejla Hondo)

Fini

 • Stalni član
 • ***
 • Postova: 118

Indigo NT

 • Početnik
 • *
 • Postova: 13
  • Imena za djecu
Odg: GDJE JE NESTALO 217 BEOGRADSKIH DžAMIJA
« Odgovori #3 : Siječanj 17, 2018, 12:11:16 poslijepodne »
Nestale su tamo gdje je nestalo i ovih par stotina u RS u prošlom ratu. Kao i mnoge na Kosovu devedesetih.