collapse

* Web kamera

* Vrijeme

Autor Tema: Feministička revolucija  (Posjeta: 2284 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Fini

  • Stalni član
  • ***
  • Postova: 118
Feministička revolucija
« : Prosinac 18, 2014, 05:33:28 prijepodne »
Feministička revolucija

https://www.facebook.com/WhoNeedsFeminism/photos/a.148170915311529.28968.145767228885231/245268572268429/?type=1&theater

Islamske feminiskinje zagovaraju ženska prava, ravnopravnosti spolova i socijalnu pravdu, utemeljenu unutar islamskog okvira. One nastoje istaknuti duboko ukorijenjena učenja spolova u Kur'anu i potaknuti pitanja patrijarhalnoj interpretaciji islamskog učenja kroz Kur'an, Hadise (izreke Muhameda sav), i šerijatsko (pravo) prema stvaranju jednakog i pravednog društva. Pokret također koristi i zapadne sekularne feminističke diskurse u prepoznavanju uloge islamskoga feminizma, kao dio integriranog globalnog feminističkog pokreta.

Jevrejski feminizam je pokret koji nastoji poboljšati vjerski, pravni i društveni položaj žena unutar Judaizma i otvoriti nove mogućnosti religioznog iskustva i vodstva jevrejski žena. Glavna pitanja ranih jevrejski feministkinja u tim pokretima su isključenje žene iz svih muških molitvenenih skupova i ženske nesposobnosti da funkcionira kao svjedok i prva koja inicira razvod braka.

Žena je "u svemu inferiorna čovjeku", rekao je u prvom stoljeću Jevrejski povjesničar Flavije Josephus. Rabin Juda, savremenik Josephus,a rekao je: "Čovjek mora izgovoriti tri blagoslova svaki dan:"Neka je blagoslovljen Bog koji me nije načinio paganom; Neka je blagoslovljen onaj koji me nije napravio ženom; Neka je blagoslovljen onaj koji me nije načinio neobrazovanim čovjekom."

Jevrejski Rabini u prvom stoljeću bili su ohrabreni da ne uče ili čak da razgovaraju sa ženama. Nihova književnost nam prenosi da onaj koji govori puno s ženskim rodom donosi nesreću na sebe, i zanemaruje proučavanje zakona. Jedan od razloga za izbjegavanje žena je uvjerenje da bi mogle dovesti ljude stranputicom: "Iz odjeće Dođe moljac, a od žena krivnje čovjeka" (Ecclus. 42:13). Doista, ljudi su često gledani kao suštinski bolji od žene, "bolji je grijeh čovjeka nego kad žena radi dobra djela" (Ecclus. 42:14).

S obzirom na ove niske položaje žena, to je čudo da su imale ikakvih zakonskih prava u jevrejskom društvu. Žene nisu uopšte smjeli dati iskaz u sudu. Štoviše, prema rabinskoj školi (Rabbi Hillel), čovjek je legalno mogao razvesti svoju ženu, ako je ona izgorijela večeru.

Feminiskinje vide Bibliju kao glavni izvor šovinističkih ideja i relikvija antike, koja nema važnost za tekuće rasprave oko uloge muškaraca i žena u modernom društvu.

Feministički književni kritičari sada ispituju ulogu žena u biblijskim tekstovima kao Krivac društva.

Evanđeliske feministkinje tvrde da je muško vrhovništvo, vladavina, a žensko podređenost u bračnom odnosu - je dio prokletstva. Doista, u Bibliji, “Postanku 3:16. Bog je rekao presudu žena: "Ja će uveliko povećati vaše bolove u reproduktivnoj dobi, s bolom će te roditi djecu. Vaša želja će biti za svojim mužem, a on će gospodariti nad tobom.".

Tradicionalno zabrinjavajućim izreke za žene je u Bibliji, Efežanima 5:21-33. "Budite jednaki jedan drugom iz poštovanja prema Kristu. Žene, pokoravajte se svojim muževima kao Gospodinu. Doista muž je glava ženi.

U 1. Korinćanima 14:34-35, apostol Pavle je rekao da "žene trebaju šutjeti u crkvama. One ne smiju govoriti, ali moraju biti u odanosti, kako zakon kaže. Ako žele raspitati se o nečemu, one trebaju pitati svoje muževe kod kuće, a za to je sramotno za ženu da govori u crkvi ".
Teže prolazi odlomak u 1 Timoteju 2:11-12, gdje je apostol Pavle rekao: “Žena treba učiti u miru i punoj predanosti. Ja ne dopuštam ženi da podučava niti da ima autoritet nad čovjekom, ona mora biti utišana. "

Feminiskinje apeliraju bibliskom Božjem sudu protiv žena u ‘Postanku 03:16’ - "čovjek će gospodariti nad tobom" - u svom pokušaju da dokaže da je ženska podređenost uzrokovala pad, krivice Adama.

Eva je isključivo odgovorna za pad (krivicu), i ako je Adam odigrao značajnu ulogu u tome, apeliraju Feminiskinje.

Feministička filozofija u tom procesu, evocira stare interpretacije, svega iz priča u Bibliji, kao opravdavanje ženske podređenost, tvrdnjama da žene nisu sposobne izvršavati nikakve funkcije. Mušku dominaciju prikazanu u Bibliji treba osporavati – to je uzeti aktivan stav, tvrde feminiskinje.

Dedžal i feministička revolucijaFini

  • Stalni član
  • ***
  • Postova: 118
Odg: Feministička revolucija
« Odgovori #1 : Siječanj 07, 2015, 08:50:36 prijepodne »
Kriza vjere, svijesti i morala-glavni uzrok krize današnjeg društva

Ako pažljivo pogledamo historiju misli ummeta, posebno mjesto kolektivne svijesti u izgradnji ličnosti muslimana, uočit ćemo zadivljujuću
harmoničnost po pitanju uravnoteženosti njegova bića i pravilnog
ljudskog civilizacijskog djelovanja. Zaista, nedostatak osjećaja za zajedništvo u zajednici ummeta: Nedostatak osjećaja za zajedništvo u kulturi ummeta: Onaj ko nema ne može ni davati drugome...

http://www.minber.ba/.../2333-kriza-vjere-i-morala-glavni...
http://www.medzlis-konjic.com/.../2466-kriza-religijskog...
https://www.youtube.com/watch?v=s_GlJ5wpNqk